Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

Soja u prehrambenoj industriji

Soja pripada grupi od pet najznačajnijih namirnica bogatih proteinima i predstavlja najbolji izvor proteina iz biljnog sveta.

Njena hranljiva vrednost ogleda se najpre u velikom procentu proteina i ulja.

Proteini koji se nalaze u soji odlikuju se izvanrednim kvalitetom i praktično imaju istu hranljivu vrednost kao i belančevine životinjskog porekla (meso, mleko, riba i jaja).

Hemijske analize pokazuju da soja gotovo u maksimalnim proporcijama sadrži aminokiseline koje predstavljaju nezamenljiv sastojak u ishrani, što znači da je sadržaj hranljivih sastojaka u soji praktično kompletan.

Soju najpre treba smatrati hranom koja svojim bogatim sadržajem proteina, ali i ostalim vrednim karakteristikama kao što su: sposobnost vezivanja vode i masti, bubrenje, viskoznost, sadržaj vitamina i minerala, emulgaciona svojstva, itd. povećava vrednost i ekonomičnost druge hrane
Pomoću soje se na najekonomičniji način može dodati više proteina celokupnoj ishrani u čemu se posebno ogleda naročita vrednost sojinog brašna, koje treba još više uvoditi u ishranu.

Proizvodi Bankom Grupe za ljudsku ishranu namenjeni su za:
– Konditorsku industriju
– Pekarsku industriju
– Industriju testenina
– Industrijsku preradu mesa
– Dijetetiku i farmaceutiku
– Proizvodnju biljnih ulja i masti
– Primenu u individualnoj i društvenoj ishrani
– Primenu u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani

Bankom proizvodi sledeće vrste proizvoda od soje:
– Brašna i grizevi
– Sojino lom zrno
– Teksturirani sojin protein na bazi sojinog brašna
– Ulje i uljarski proizvodi

Sojina brašna i grizevi mogu biti:
– sa punim sadržajem ulja (punomasna brašna i grizevi, 42% proteina, 25% ulja)
– delimično obezmašćena (malomasna brašna i grizevi, 51% proteina, 8% ulja)
– obezmašćena brašna i grizevi (52% proteina, 1-2% ulja)

Različiti tipovi sojinog brašna se dobijaju primenom različitih tehnoloških procesa i postupaka koje karakterišu različiti stepeni termičke obrade sojinog zrna i različiti
stepeni izdvajanja ulja, a ukuljučuju postupke mlevenja i prosejavanja radi dobijanja različitih granulacija finalnog proizvoda.

Sojino lom zrno, punomasno umereno tostovano (40% proteina, 22% ulja), predstavlja proizvod sa fantastičnom primenom u pekarskoj i konditorskoj industriji. Svojim
izvanrednim organoleptičkim karakteristikama upotpunjuje izgled, ukus i teksturu najfinijih proizvoda iz ovih industrija, pri čemu takođe podiže efikasnost i ekonomičnost
njihove proizvodnje.

Teksturirani sojin protein se dobija modernim tehnološkim postupkom ekstrudiranja sojinog brašna i može biti u formi ljuspica, odrezaka i komadića. Odlikuje se visokim
sadržajem proteina i predstavlja izvor esencijalnih amino-kiselina kao i minerala i vitamina sačuvanih u procesu prerade sojinog zrna. Deaktivacija antinutritivnih faktora
sprovodi se primenom odgovarajućeg termičkog tretmana čime se obezbeđuje optimalno iskorištenje proteina prilikom konzumacije.

Sam proizvod se odlikuje visokim strukturnim integritetom koji ostaje nepromenjen tokom kuvanja, sterilizacije ili usitnjavanja.

Takođe se odlikuje visokom sposobnošću upijanja vode, ulja i mesnih sokova, pospešuje stabilnost namirnica, sprečava odvajanje masnoća i ima antioksidativne efekte.

Sirovo degumirano sojino ulje koje se koristi u prehrambenoj industriji dobijeno je ekstrakcijom masnoća iz sojinog zrna i naknadnim postupkom degumiranja odnosno izdvajanja lepljivih materija iz sojinog ulja. U procesu degumiranja sojinog ulja dobija se i sojin lecitin – fosfolipid sa emulgujućim svojstvima i širokom primenom u prehrabenoj industriji. Osim u prehrani, sojin lecitin se koristi i u proizvodnji dijetetskih proizvoda i suplemenata.