Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

Vitamin B1

Vitamin B1 je rasuti prah beličaste boje sa sadržajem tiamin mononitrata min 99%.

Upotreba:
Upotrebljava se u  proizvodnji premiksa i smeša za ishranu stoke. Vitamin B1 (tiamin) je poznat još pod nazivom – antiberiberi vitamin. U dodiru sa vodom se brzo razlaže, naročito na povišenoj temperaturi i u prisustvu alkalija. Nedostatak izaziva nervne poremećaje, smanjenje temperature i težine.
Pošto je metabolizam ugljenih-hidrata kod životinja deficitarnih u tiaminu smanjen, dolazi do akumuliranja pirogrožđane i mlečne kiseline u krvi i moždanom tkivu. Ovakvo stanje kod životinja izaziva nervne poremećaje. Klasično oboljenje je polineuritis kod živine, koje predstavlja kasnu fazu deficita i dovodi do pojave perifernog neuritisa.
Slični simptomi se mogu javiti kod ljudi i tada nastaje tzv. "beriberi". Beriberi se vezivao za ishranu pirinčem, i to oljuštenim, koji je imao toksičnu materiju, a koji je izazivao slične simptome kao kod kokoši. Nedostatak ovog vitamina se ređe javlja.
Kvasac je najbogatiji izvor ovog vitamina, bogate su i žitarice - spoljni omotač, mekinje. Pored toga ima ga u mleku, posnom svinjskom mesu, bubrezima, jetri i žumancetu. U uslovima gde životinje nisu u stanju da sintezom podmiruju potrebe, mora se koristiti preparat ovog vitamina.

Uslovi skladištenja:
Proizvod je prilično stabilan u dodiru sa vazduhom, ukoliko je zaštićen od svetla. Temperatura u skladištu treba biti ispod 25 °C. Otvorena pakovanja je potrebno potrošiti u vrlo kratkom roku.
Pakovanje: Kartonsko pakovanje od 25 kg.
Rok upotrebe: 3 godine.
Proizvođač: DSM Nutritional Products Europe Ltd., SINTOFARM a.p.a., Italija