Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

Kalcijum formijatje

Kalcijum formijatje proizvod koji se javlja u vidu kristalnog praha, bele do svetožute boje. Sadrži najmanje 98 % aktivne supstance. Kalcijum i fosfor se obicno razmatraju zajedno zbog toga što su tesno medusobno povezani u hranivima i organizmu životinja (ljudi).

Upotreba: Koristi se kao dodatak u proizvodnji stočne hrane. Približno 99% kalcijuma i 80% fosfora u organizmu životinje nalazi se u kostima i zubima. Preostali deo ovih minerala nalazi se po tkivima i telesnim tečnostima. Kosti ne predstavljaju statičan deo minerala već služe kao skladište kalcijuma i fosfora odakle se mogu mobilisati. Kalcijum kontroliše razdražljivost nerava i mišića, a potreban je i za normalno zgrušavanje krvi. Kada je neophodno dodavanje kalcijuma u obroku obično se koriste odredene forme kalcijum karbonata. Pri dodavanju kalcijuma ili fosfora obrocima veoma je važan odnos izmedu njih koji treba da se kreće od 1 : 1 do 2 : 1 u korist kalcijuma (približno odnos bi trebao da bude 1,5 : 1).

Simptomi nedostatka kalcijuma i fosfora se ogledaju u pojavi različitih poremećaja u kostima, zubima, subnormalnog porasta i proizvodnje, smanjenog apetita i smanjene efikasnosti iskorišćavanja hrane. Pored opštih simptoma javljaju se i konkretna oboljenja: Rahitis - označava nepotpunu kalcifikaciju kostiju u mladih životinja svih vrsta.

Karakteriše se deformisanim razvojem svih kostiju, uvećanjem zglobova, frakturama i ukoćenim hodom. Kod odraslih životinja se ova bolest naziva osteomalacija i može biti izazvana suvišnom mobilizacijom minerala iz kostiju. Kod krava neposredno iza teljenja može doći do pojave mlečne groznice, stanja koje karakteriše nizak sadržaj kalcijuma u krvnom serumu, zatim mišićni grčevi i paraliza. Osteoporoza je stanje pri kome dolazi do apsulutnog smanjenja kostiju skeleta, a sastav preostalih kostiju je normalan.

Povećanje resorpcije može biti posledica nastojanja za održavanje normalnog nivoa kalcijuma u krvi, nasuprot uzimanja nedovoljnih količina ili nenormalnih zahteva za kalcijumom. Osteoporoza se javlja i kod ljudi posebno žena. Izvori ovih elemenata mogu biti: riblje brašno, mesno brašno, dok su zrna žitarica siromašna u kalcijumu.
Uslovi skladištenja: Skladištiti u suvim, hladnim i dobro provetrenim prostorijama. Vreće je potrebno držati dobro zatvorene i izbegavati svaki kontakt koji nije neophodan, bez obzira što proizvod nije otrovan. Na vrećama je potrebno da stoji upozorenje R 36: iritacija očiju.
Pakovanje: Papirne vreće od 25 kg
Rok upotrebe: 3 godine
Zemlja porekla: Kina