Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

GVOŽĐE SULFAT

Gvožde sulfat je proizvod koji se javlja u vidu praha ili granula bež do braon boje i sadrži najmanje 30% gvožda.
Upotreba:
Gvožde sulfat se koristi kao dodatak u proizvodnji stočne hrane, kako bi se sprečio nedostatak gvožda kod životinja. Gvožde ima veoma važnu ulogu u organizmu životinja. Organizam različitih vrsta životinja sadrži 60 - 70 mg gvožda po kg žive mase. Od toga 60 - 70 % otpada na hemoglobin koji služi kao nosac kiseonika u krvi, dok mioglobin služi kao depo kiseonika u mišićima na koga otpada 3%, 26% je u depoima, a manje od 1% gvoždja se nalazi u formi jedinjenja za transport.

Eritrociti i hemoglobin stalno se razgraduju i obnavljaju. Gvoždje oslobodjeno u toku normalne razgradnje eritrocita koristi se za sintezu hemoglobina može biti upotrebljeno 9 do 10 puta za resintezu hemoglobina. Anemija predstavlja glavni simptom nedostatka gvoždja do kojeg dolazi pri pražnjenju depoa gvoždja u organizmu, tj. smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i smanjenja sadržaja hemoglobina u krvi.

Do anemije može doći zbog hrane i patoloških razloga ili naslednih faktora. Koncentracija hemoglobina u krvi koja je 25% ispod normalnog nivoa dovodi do pojave anemije. Smanjena otpornost na infekcije posledica je deficita gvoždja. U toku anemije dolazi do iscrpljivanja rezervi gvoždja iz koštane srži, slezine i jetre. Pored anemije, nedostatak gvožda se manifestuje lošim porastom životinje, pojavom letargije, povećanom veličinom srca.
Uslovi skladištenja: Skladištiti u suvim, hladnim i dobro provetrenim prostorijama.
Pakovanje: 25 kg
Rok upotrebe: 3 godine
Zemlja porekla: Kina