Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

BAKAR SULFAT

Bakar sulfat je proizvod koji se javlja u vidu kristalnih granula ili praha, plave boje. Sadrži najmanje 25% bakra. Veoma je bitan za porast i prevenciju brojnih kliničkih i patoloških poremećaja kod svih vrsta domaćih životinja.

Upotreba:
Dodatak u proizvodnji stočne hrane i mineralno – vitaminskim smešama po odredjenim recepturama. Bakar se dodaje kroz bakar sulfat, jer se u čistom obliku ne može i ne sme upotrebljavati u ishrani životinja. Simptomi nedostatka bakra značajno se razlikuju u zavisnosti od vrste životinja. Anemija životinja predstavlja opšti simptom, zatim smanjen porast, nenormalan razvoj (nakaznost) kostiju, depigmentacija dlake, perja i vune, nepravilna keratinizacija vune i proliv. Kod jagnjadi i teladi javlja se enzootska ataksija koja se ispoljava nekoordiniranim pokretima zadnjih nogu, ukočen hod sa zanošenjem zadnjeg dela tela, što su sve karakteristični nedostatci bakra do koga dolazi u prvih nekoliko nedelja nakon rodjenja. Neke od životinja se potpuno paralizuju i ne mogu se kretati.

Nivoi bakra obično su niski u krvi majke i obolelog mladunčeta. Degenerativne promene su prisutne i na mozgu i na kičmenoj moždini. Trovanja bakrom su veoma retka pri čemu na visoke koncentracije su svinje najotpornije, goveda nešto manje, a ovce su veoma osetljive.
Uslovi skladištenja: Čista i suva skladišta
Rok upotrebe: 3 godine
Zemlja porekla: Rusija