Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

Merkantilna raž

Zrno raži je tvrdo, izduženog oblika, sa jasno izduženom brazdicom, boje bledo – zelenkaste, žućkaste ili ljubičaste, zavisno od sorte i uslova gajenja. Prosečan hemijski sastav je sledeći: voda – 14%, ugljeni hidrati – 70% (skrob – oko 62%), sirovi proteini – 11,5%, masti – 1,8%, celuloze – 3,5% i mineralnih sastojaka – 1,8%. Kalorična vrednost brašna je osrednja (335 Kcal za 100 g), ali obiluje u gvožđu, fosforu, sumporu i vitaminu B.

Upotreba: Raž se koristi za proizvodnju brašna, hleba, peciva, biskvita, viskija, kvasa, votke.

Uslovi skladištenja: Vlaga i temperatura se moraju stalno kontrolisati, kako bi se utvrdile potrebne manipulacije raži, koje se u osnovi svode na sušenje i provetravanje. Mora se obezbediti dobra cirkulacija vazduha, kao i to da vazduh bude suvlji od zrna raži. Za obezbeđenje optimalnih uslova, neophodno je znati temperaturu i vlažnost zrna raži, kao i temperaturu i relativnu vlažnost vazduha u skladištu. Temperatura bi trebala biti do 8ºC, a vlažnost do 12%.

Transportni zahtevi: Bez obzira na to da li se raž prevozi u rinfuzi ili upakovana u vreće ili drugu ambalažu, osnovni uslovi koje sva prevozna sredstva moraju ispuniti jesu: da su ispravna, da su čista i suva, da su bez stranih mirisa i jakih mirisa uopšte, da su bez ostataka zrna i drugih ostataka od prethodnog tereta i da su zaštićena od kiše i vlaženja uopšte.