Bankom d.o.o
Bulevar Nikole Tesle 30A, 11080 Zemun, Beograd
Ponedeljak-Petak: 08:00 - 16:00

Obezmašćeno tostovano sojino brašno - BIOPRO 10

obezmašćeno tostovano sojino brašno

Obezmašćeno tostovano sojino brašno je proizvod dobijen savremenim procesom prerade sojinog zrna sa visokim sadrzajem proteina. Nase brasno je izuzetan izvor proteina odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija-minerala i vitamina značajnih za celokupan metabolizam. Anti nutritivni faktori se deaktiviraju prilikom određene termičke obrade i na taj nacin povećava se iskoristljivost proteina. Obezmašćeno tostovano sojino brašno ima visoku hranljivu i biološku vrednost, a njegova funkcionalna svojstva (emulgovanje i stabilizovanje, visoka moc apsorpcije i vezivanja vode, apsorbovanja masti, dispergovanja, lakog umrezavanja, poboljšavanja strukture krajnjeg proizvoda i antioksidativnog delovanja) korisna su u finalnom procesu proizvodnje.

Primena proizvoda

Industrijska prerada mesa

BIOPRO 10 tostovano sojino brašno se kao proteinski emulgator koristi u procesima prerade mesa zbog  vezivanja  vode, emulgovanja i ukupnog stabilizovanja kod mesno-masne emulzije. Može se koristiti u suvom ili hidriranom stanju, gde se na jedan deo brašna dodaje tri dela vode (1 : 3). BIOPRO 10 tostovano sojino brašno se može koristiti i kao funkcionalni dodatak zbog svojih emulgujućih i želirajućih svojstava i kao punilac odnosno zamena za belančevine životinjskog porekla. Uobičajeno doziranje u finalne proizvode je 2-4%.

Društvena ishrana

Za pripremu jela u društvenoj ishrani pšeničnom brašnu je poželjno dodati do 10% sojinog brašna u cilju obogaćivanja proteinima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i dijetalnim vlaknima. Od ove mešavine se pripremaju sledeća jela: kisela testa, pite, pogačice, krofne, palačinke itd.

Dijetetika i farmaceutika

BIOPRO 10 sojino brašno se koristi u proizvodnji različitih dijetetskih proizvoda za dopunsku ishranu sportista i rekreativaca, kao i za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda od kojih se očekuje dijetetski efekat (suve mešavine, hleb, peciva, konditorski proizvodi, testenine itd.)

Hemijske karakteristike: Sastav Tipične vrednosti % Garantovane vrednosti %
Protein (N * 625) % 51,0 min. 50
Voda % 7 max. 8,0
Masti % 1,5 max 2,0
Celuloza % 2,0 3,5
Pepeo % 6 max 2,0
PDI (Indeks rastvorivosti proteina u vodi)
* Racunato na suvu materiju
% 20-35 10-35

 

 

Primena:

  • Mesna industrija
  • Konditorska industrija
  • Za upotrebu u domaćinstvu
  • Dijetetska industrija i farmacija

 

 

Granulacija
0,2-0,84 mm - min 90%
0,84-1,68 mm - min 90%